Eerste hulp voor onderweg

Ik kan me soms niet meer voorstellen dat er een tijd was dat ik aan de andere kant van de wereld was met alleen een papieren reisgids en een volle backpack. Eens per week zocht ik een internetcafe op om een kort bericht naar het thuisfront te sturen en even snel het nieuws te scannen. Tsja, ik ben nu eenmaal dagbladjournalist.

Hoe anders is het tegenwoordig. Een jaar of vijftien na mijn eerste backpackreis en ik schat in een land of vijftig later. Die reisgids en volle backpack heb ik nog steeds bij me, maar veel belangrijker is mijn smartphone. Om snapshots en filmpjes te maken, het nieuws te kunnen blijven volgen, maar ook om mijn reis te vergemakkelijken en veraangenamen. In de loop der tijd heb ik een aantal apps op mijn telefoon gezet, waar ik onderweg veel gebruik van maak.

Mijn top 3:

screenshot_2016-12-27-21-57-09
Dit ‘reismapje’ staat op mijn telefoon. Overigens is Maps.me niet alleen handig in het buitenland, ook dichterbij huis is deze app erg handig.

1. Tripadvisor: toegegeven erg Amerikaans, maar ook enorm handig. Om te lezen wat volgens bezoekers absolute must see-plekken zijn, maar ook om uit te vogelen welke accommodatie goede recensies krijgen. En welke mindere, zodat je die kunt overslaan.
2. XE Currency: sinds de invoering van de euro hoeven we dichtbij huis nauwelijks meer valuta om te rekenen. Deze app is ook offline te gebruiken en dus erg handig als je wilt weten wat de prijs ongeveer is.
3. Maps.ME: ook een app die offline te gebruiken is. Vooraf download je de kaarten van de gebieden die je bezoekt. Vervolgens kun je die kaarten raadplegen op het moment dat je ter plekke bent. Ook als je middenin een stad verdwaald raakt en van wifi bent verstoken. Meer dan eens heeft deze app me in een vreemde stad van a naar b geloodst.

Ook de inhoud van mijn backpack is in de loop der jaren nogal veranderd. Hoewel ik heb geleerd dat ik doorgaans maar heel weinig kleding nodig heb (in de meeste landen kost het bijna niets om je kleding te laten wassen) is mijn backpack er bepaald niet minder vol of lichter op geworden. Ik geef de opladers, snoertjes, stekkers en andere gadgetgerelateerde accessoires de schuld. Stel je toch eens voor dat op een gegeven moment mijn telefoon een lege batterij heeft! Dus sleep ik tegenwoordig een tas vol opladers, wereldstekker, accu’s en geheugenkaarten met me mee.

Wat vind ik, behalve mijn smartphone, echt onmisbaar als ik op pad ben in het buitenland ben?
* Een goede powerbank. Zodat ik ook als er geen oplaadmogelijkheid is, zoals in de meeste bussen, treinen en vliegtuigen voor binnenlandse vluchten, de batterij van mijn telefoon een flinke boost kan geven en gewoon muziek kan blijven luisteren of snel een foto/filmpje kan maken.
* Een e-reader/tablet. Ik reis al een paar jaar met een niet al te dure tablet, waarop ik een karrevracht aan digitale boeken heb staan, maar waar ik ook een usb-stick op kan aansluiten. Op die manier kan ik ook af en toe een film of serie kijken als mijn hoofd niet zo naar lezen staat. Als je ook nog een cardreader meeneemt, kun je bovendien je foto’s back uppen door ze op je tablet te zetten.
* Wereldstekker. Zit standaard in mijn bagage, of ik die nu nodig is of niet (vaker wel dan niet). Zo kun je in elk geval altijd op je kamer je telefoon, camerabatterij of tablet opladen.

img_0309
Mijn uit Nederland meegenomen voorraad medicijnen hielp me de eerste tijd door. Pas na een paar dagen moest ik op zoek naar iets te eten (crackers), nieuwe ors-sachets en aanvullende medicijnen.

* Medicijntasje. Jarenlang heb ik een tasje met onder meer paracetamol, diarreeremmers, ors, laxeermiddelen en reispilletjes ongebruikt met mee gesleept. Het enige waar ik tot dit jaar weleens gebruik van maakte was de paracetamol. En de pleisters. En toen werd ik enorm ziek op het einde van mijn laatste vakantie. Wat was ik blij met de diarreeremmers, de ors-sachets (om uitdroging te voorkomen) en de paracetamol! Hoefde ik in elk geval niet meteen met mijn zieke lijf in een vreemd dorp op zoek naar een apotheek.
* Noise-cancelling koptelefoon. Heerlijk voor in bijvoorbeeld een lawaaiig vliegtuig. Sinds ik deze koptelefoon heb, kan ik de films in het entertainmentprogramma daadwerkelijk volgen zonder dat ik afhankelijk ben van de ondertiteling. Ook fijn om op te hebben als je gewoon wilt slapen. Het is zoveel rustiger dan zonder deze koptelefoon.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.