Siargao, paradijs voor (non-)surfers

img_0322
Ontbijten met dit uitzicht is bepaald geen straf.

Hoe kies je de mooiste eilanden voor een bezoek aan de Filipijnen? Met meer dan 7000 eilanden is de keuze meer dan reuze. Voor de meeste bezoekers staat Palawan (al dan niet in combinatie met Coron) hoog op het verlanglijstje. Het is niet voor niets al een paar keer verkozen tot mooiste eiland ter wereld. Maar welke eilanden of plaatsen zijn nog meer een bezoek waard?Ik zeg: Siargao. Ook als je niet van plan bent te gaan surfen.

Siargao dus. Een relatief klein eiland helemaal in het zuidoosten van de archipel. De reis ernaartoe vergt even wat planning (vlieg vanaf Cebu of vaar vanaf Surigao) maar het is mijns inziens alle moeite meer dan waard. Klein, maar zeer fijn. Mijn Filipijnse avontuur begon in Siargao, maar pas achteraf realiseerde ik me dat dit voor mij stiekem het hoogtepunt was.

Het leven is er aangenaam. Ontspannen, zoals je bij een surfersparadijs kunt verwachten. De kenners weten dat ze naar Siargao moeten om op de golven van de beroemde Cloud 9 te surfen. Maar wat heb je op dit eiland te zoeken als je nog nooit een surfplank van dichtbij hebt gezien? Ik kan je verzekeren: een heleboel!

Voor veel bezoekers – surfers en non-surfers – is General Luna de meest logische uitvalsbasis als het backpackersdorp bij uitstek. Zonder dat je er struikelt overigens over de backpackers. Hoewel General Luna – GL voor intimi – veel kleiner is dan hoofdstad Dapa, kun je er alles vinden wat je nodig hebt met een hoge dosis zon, zee en strand. Er zijn accommodaties in alle prijsklassen, waarvan sommige heel fijn aan het water liggen. Zelf verbleef ik bij Patricks on the beach, vooral vanwege de ligging. Een ontbijtje aan het water, vanaf je balkon uitzicht op Guyam Island of ’s avonds voor het slapen gaan nog even een frisse duik in het water, dit is een van de weinige accommodaties in GL waar dit allemaal mogelijk is. Maar wie meer luxe wil of juist minder kan ook uitstekend uit de voeten in dit backpackersdorp.

Wat me misschien wel het meest is bijgebleven van de Filipijnen zijn de ontzettend vriendelijke mensen die ik er heb ontmoet. Dat begon meteen al toen ik een wandeling maakte over het strand van General Luna.

In General Luna heb je binnen de kortste keren een heel stel vriendjes en vriendinnetjes erbij
In General Luna heb je binnen de kortste keren een heel stel vriendjes en vriendinnetjes erbij

Al snel had ik gezelschap van een horde kinderen die op een ontwapenende manier nieuwsgierig waren. Naar mij, mijn leven in Europa, mijn mening over de Filipijnen en mijn (on-)vermogen om enkele woorden in de lokale taal Tagalog te leren. En zoals je onderweg wel vaker meemaakt: hoe weinig ze zelf ook hebben, ze delen dat weinige maar wat graag met jou. Of wat te denken van de motorbestuurster die me een lift gaf toen ik met de fiets aan de hand – want lekke band – van Cloud 9 naar GL wandelde. “Kom, stap in”, zei ze tegen mij, een volkomen vreemdeling. “Ik zet je af in GL.” Toen ik haar vroeg wat ze voor de lift wilde hebben, keek ze me verschrikt aan. “Niets natuurlijk!”

Een ‘must do’ op Siargao is een island-hoppingtour, waarbij Naked Island, Guyam en Daku Island de populairste zijn. En nee, Naked Island verwijst niet naar de naakte mensen die er rondlopen, maar naar het feit dat er nagenoeg niets groeit. Het heet een eiland te zijn, maar je zou het ook een uit de kluiten gewassen zandbank kunnen noemen. Maar wel een paradijselijke zandbank omringd door kristalhelder turkoois water. En versere vis dan op Daku Island kun je bijna niet krijgen.

Verse vis en inktvis voor lunch.
Verse vis en inktvis voor lunch.

Niet ver van General Luna op ongeveer een uurtje rijden ligt Magpupunkgo Pool, wat de ‘locals’ omschrijven als een natuurzwembad. Bij laagtij is dit een fantastische plek om te zwemmen of vanaf de rotsen het zeewater in te springen en vooral te genieten van dit onwaarschijnlijk mooie natuurbad. De entreeprijs van 50 pesos (een euro) is het geld dubbel en dwars waard.

Zwemmen in dit bad verveelt geen moment.
Zwemmen in dit bad verveelt geen moment.

Siargao leent zich bij uitstek voor een verkenningstocht per motor. En als je zelf niet rijdt of durft te rijden, huur je gewoon een habal-habal-motor, inclusief chauffeur. Hij rijdt en wijst je de weg. Het enige wat jij hoeft te doen is achterop te springen. Ideaal. Niet de goedkoopste of comfortabelste manier van verkennen, wel een hele leuke. En nog heel Filipijns ook.

Vergeet dan ook vooral niet om naar de mangroves te gaan. Veel bezoekers rijden richting Del Carmen voor een bezoek aan de lagune en slaan de mangroves over. Dat is zo jammer, want het grootste mangrove-gebied van de Filipijnen is een lust voor het oog.  En spannend, want nog niet eens zo gek lang geleden werd een visserman verzwolgen door een meterslange zoutwaterkrokodil.

De mangroves zijn een lust voor het oog.
De mangroves zijn een lust voor het oog.

Siargao wordt door veel toeristen overgeslagen. Het ligt niet op de doorgaande route en is veel minder bekend dan bijvoorbeeld Palawan, Siquijor of Bohol. Onbekend maakt onbemind. En eigenlijk is dat juist wat Siargao zo’n fijne bestemming maakt. Dus, pssst, vertel het niet verder, maar kom gewoon naar dit paradijselijke eiland.


2 reacties op ‘Siargao, paradijs voor (non-)surfers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.