In het spoor van Sarah Lund en Birgitte Nyborg – Kopenhagen

Naast de twee vrouwelijke hoofdrolspeelsters Sarah Lund en Birgitte Nyborg uit Forbrydelsen (The Killing) en Borgen is in beide Deense topseries een belangrijke bijrol weggelegd voor de stad Kopenhagen. In het bloedstollende Forbrydelsen maken we kennis met de rauwe kant van de ogenschijnlijk perfecte Scandinavische havenstad, terwijl de kijker in Borgen vooral het politieke hart van Denemarken leert kennen. Op nog geen 1000 kilometer van Nederland ligt deze picture-perfect hoofdstad, ideaal om te voet of per fiets te verkennen.

In het hart van de stad is attractiepark Tivoli niet te missen. Achtbanen en metershoge zweefmolens proberen jong en oud bij daglicht te verleiden en gooien er bij het vallen van de avond nog een schepje bovenop met sprookjesachtige verlichting. Aan weerszijden van dit pretpark treffen we decors uit bekende Deense series. In het raadhuis – met een van de hoogste torens in de stad – zijn veel scènes opgenomen voor Borgen, omdat de filmploeg veelal niet terecht kon in Christiansborg, het eigenlijke politieke hart van Denemarken. Vlak achter Tivoli staat het ietwat plompe hoofdbureau van politie, dat niet alleen in Forbrydelsen meermaals is te zien, maar ook in andere Nordic noir-series als Broen/Bron (The Bridge), Ørnen (The Eagle) en Livvagterne (The Protectors).

Het hoofdbureau van de politie in Kopenhagen komt in diverse Deense  televisieseries voor
Het hoofdbureau van de politie in Kopenhagen komt in diverse Deense televisieseries voor

Wie enkele van deze series heeft gezien, zou bijna geloven dat Kopenhagen en bijzonder onveilig oord is. Moord en verkrachting liggen dagelijks op de loer. In ieder geval op tv. In werkelijkheid ligt het – gelukkig – allemaal wat genuanceerder. Zelfs in de meest criminele straat van Kopenhagen is de laatste moord alweer enkele jaren geleden. Om de hoek ligt een fascinerend deel van Kopenhagen, het meat-packing district.

De voormalige Bosch-fabriek is nu een biologisch restaurant
De voormalige Bosch-fabriek is nu een biologisch restaurant

Waar voorheen slachterijen en visverwerkende bedrijven waren gevestigd, is tegenwoordig een belangrijk uitgaansgebied met restaurants en clubs gevestigd in en tussen de voormalige vleesfabrieken. Overdag lijkt een groot deel van het district Kødbyen uitgestorven, kil zoals een gebied vol voormalige slachterijen hoort te voelen. In de middag openen de galerieën hun deuren, even later gevolgd door cafés, restaurants en clubs. ’s Avonds heeft de kille industriële sfeer plaatsgemaakt voor een gevoel van ‘hier is het hip & happening’.

Terug naar Kopenhagen als filmlocatie. Een niet te missen hoofdrolspeler is de Øresundbrug die Denemarken (Kopenhagen) verbindt met Zweden (Malmö). Het is deze brug waar de serie Broen/Bron (The Bridge) zijn naam aan dankt. De beste manier om deze locatie te bewonderen is hem te passeren. Dat kan per auto of met de trein, in beide gevallen niet bepaald goedkoop. Vanaf de Deense kant biedt het strand van Amager – bij helder weer – perfect uitzicht op de brug. Maar ook bij niet zulk helder weer en dus ook als de brug buiten beeld is, is dit strand een prima plek om een middag door te brengen, met een fijne boulevard, schoon strand en enkele fijne strandtenten.

Christiansborg, in de volksmond ook wel bekend als Borgen
Christiansborg, in de volksmond ook wel bekend als Borgen

Hoewel Christiansborg voor het publiek goeddeels gesloten is, kun je je als bezoeker van Kopenhagen toch heel even Birgitte Nyborg wanen. In wat in de volksmond de

De beroemde wandelgangen van Borgen
De beroemde wandelgangen van Borgen

Burcht, ofwel Borgen genoemd wordt – omdat hier zowel de premier als het parlement en het hooggerechtshof huizen – kun je op je dooie akkertje in de wandelgangen lopen. Broeden op een plot voor de nieuwste tv-hit of gewoon een ommetje à la de Statsminister uit Borgen.

20140907_143509
Buiten langs de toren beklimmen is niet aan te raden bij hoogtevrees
20140907_150207
Moderne architectuur krijgt volop de ruimte in Kopenhagen

En dan zijn dit nog maar enkele voor de hand liggende bezienswaardigheden van Kopenhagen die de fan van de DR-series maar al te bekend voorkomen. Evenwel hoef je geen van deze drama’s gezien te hebben om toch te genieten van de Deense hoofdstad. Kopenhagen is een lust voor het oog. De stad is goed onderhouden, biedt afwisselende architectuur – een fijne mix van traditioneel en modern – en het fameuze Deense design is nooit ver.

Zelfs de inwoners lijken meer zorg aan kleding en kapsel te hebben besteed dan we in Nederland gewend zijn. En toch is het geen museumstad die onder een glazen stolp ligt. Denk alleen maar aan de vrijstad Christiania, dat midden in Kopenhagen ligt.

 

Het verlaten van Christiania is het binnenkomen van de EU
Het verlaten van Christiania is het binnenkomen van de EU

Deze zelfverklaarde onafhankelijke enclave werd in 1970 gesticht door een groep hippies. Ruim veertig jaar later bestaat de vrijstad nog steeds, inmiddels met een eigen school, postkantoor, enkele kruidenierswinkeltjes en zelfs een eigen vuilnisdienst. Toch heeft de politie haar pogingen om de drugshandel in Christiania aan te pakken tot op de dag van vandaag nog niet opgegeven.

De kleine zeemeermin is... nou ja, zoals de naam al zegt: klein
De kleine zeemeermin is… nou ja, zoals de naam al zegt: klein

Wie liever onschuldiger vertier zoekt, kan beter op zoek naar de kleine zeemeermin. Haar naam geeft het al aan. Ze is klein. En iedereen in Kopenhagen waarschuwt voor overschatting van deze toeristische trekpleister. En toch. Wie haar eenmaal gevonden heeft aan de waterkant kijkt ondanks alle waarschuwingen wellicht toch wat teleurgesteld naar het beeld. Ze is echt ieniemienie. Nog kleiner dan gedacht. Maar misschien hoort dit wel bij de Kopenhagen-experience: teleurgesteld worden door de kleine zeemeermin, want voor het overige voldoet de Deense hoofdstad ruimschoots aan de verwachtingen. Sterker nog, Kopenhagen is een verrassend fijne stad die veel meer te bieden heeft dan ze op tv laten zien.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.