Brazilië voorbij O Redentor

Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden, maar het WK Voetbal in Brazilië bracht deze zomer meer dan eens herinneringen boven. De schitterende plaatjes van O Redentor – het christusbeeld met de armen wijd open gespreid – de stranden van Copacobana en Ipanema en het indrukwekkende Maracanastadion in Rio de Janeiro lieten de wereld Brazilië op zijn mooist zien.  Het zijn slechts een paar van de blikvangers die het land te bieden heeft. Er is meer. Veel meer. Positief en negatief, want ook al is Brazilië een wereldeconomie in opkomst, het land worstelt nog met de nodige -sociaal-economische- problemen. Een mooie uitdaging voor 2016, als Rio de Janeiro opnieuw twee weken het oog van de wereld op zich gericht weet tijdens de Olympische Spelen.

Brazilië is immens. Duizenden kilometers strand aan de oostkust horen net zo bij het land als de Amazone in het noordwesten, koloniale steden als Salvador de Bahia en metropolen als Sao Paolo en Rio de Janeiro. Brazilië is veel te groot en heeft teveel te bieden om alle hoogtepunten in een zomervakantie van drie of vier weken te zien. Dat is dus een kwestie van kiezen.

De watervallen van Iguacu
De watervallen van Iguaçu

Op de grens met Argentinië liggen de watervallen van Iguaçu, die ze trouwens aan de Argentijnse kant Iguazu noemen. Ze worden vaak in een adem genoemd met de watervallen van Niagara op het Noord-Amerikaanse continent en Victoria in Zuidelijk Afrika. En terecht. Ze laten de angstaanjagende kracht en tegelijkertijd de adembenemende schoonheid van water zien. Aan de Argentijnse kant bestaat de mogelijkheid om de watervallen op en naast het water van nabij te beleven, maar aan Braziliaanse zijde zijn de uitzichten, vaak vergezeld van prachtige regenbogen, fraaier. Foto’s van Iguaçu kunnen eigenlijk niet mislukken.

Zonsondergang Pantanal
Zonsondergang Pantanal

Wie wilde dieren wil zien, denkt doorgaans meteen aan safari’s ergens op de Afrikaanse savanne, maar de Pantanal, ’s werelds grootste moerasgebied, is op het gehele Amerikaanse continent de beste plek om dieren en dan met name vogels te spotten.  Het immense moerasgebied op de grens met Bolivia, Paraguay en Argentinië telt meer dan honderd zoogdiersoorten – waarvan, eerlijk is eerlijk, het merendeel vleermuissoorten – 10 wilde kattensoorten, 4 hondachtigen en talloze primaten, waaronder de rode brulaap, ruim 700 vogelsoorten, maar ook reptielen als kaaimannen en anaconda’s.

Vogels zijn erin de Pantanal in alle soorten en maten
Vogels zijn erin de Pantanal in alle soorten en maten

Iedereen die de Pantanal bezoekt, hoopt een glimp op te vangen van de jaguar of poema, maar moet het meestal doen met de onvermijdelijke kaaimannen, papegaaiachtigen, pampaherten en natuurlijk de capibara.

Kaaiman laat zijn tanden zien
Kaaiman laat zijn tanden zien
Af en toe laten de primaten zich ook zien
Af en toe laten de primaten zich ook zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De capibara is niet echt moeders mooiste.
De capibara is niet echt moeders mooiste.

De capibara doet wat betreft schoonheid niet meteen steil achterover slaan. De dieren zien er eerder koddig uit, zwaargebouwd met korte stevige poten. Deze grootste knaagdiersoort ter wereld wordt ruim een meter lang en kan 35 tot 66 kilo zwaar worden.

De Pantanal ligt ver van de grote steden die Brazilië zo kenmerken. De meest eenvoudige en betaalbare manier om het gebied te bezoeken is een meerdaagse tour boeken in bijvoorbeeld de stad Campo Grande. Behalve een van de belangrijkste toegangspoorten tot de Pantanal heeft deze stad de toerist weinig te bieden. Zegt zelfs de dame van de plaatselijke VVV. En toch geeft deze stad, waarschijnlijk juist door het gebrek aan toeristische trekpleisters, de gelegenheid om het leven van alledag te aanschouwen.

Wat niet iedereen weet is dat in Brazilië de grootste Japanse gemeenschap buiten Japan woont. Dat betekent dat er volop mogelijkheden zijn om te genieten van een lekkere Japanse noedelsoep of superverse sushi. Een welkome onderbreking van de tamelijk zware Braziliaanse kost. Vleesliefhebbers komen hier ruimschoots aan hun trekken. Voor churrasco, grote hompen vlees van de barbecue, ga je naar de churrascarias of rodizios.  Carnivoren kunnen in deze steakhouses Braziliaanse stijl naar hartenlust kiezen uit diverse soorten vlees. Verder zijn gefrituurde snacks alom aanwezig net als feijoada, de bonenschotel met vlees en rijst.

Paraty is een mooi koloniaal stadje op relatief korte afstand van Rio de Janeiro
Paraty is een mooi koloniaal stadje op relatief korte afstand van Rio de Janeiro

Op relatief korte afstand van Rio de Janeiro is het heerlijk bijkomen van de hectiek in de grote stad aan de Costa Verde.  Paraty bijvoorbeeld is een mooi koloniaal stadje, met een sfeervol centrum, fraaie kerken, een fort, maar vooral veel zeilschepen die bezoekers tijdens een vijf uur durende excursie de mooiste stranden en zwemspots laten zien.

Met een zeilboot naar de prachtigste stranden varen
Met een zeilboot naar de prachtigste stranden varen

Tussen de stops door biedt het dek van de schoener het beste uitzicht op dit prachtige stukje Brazilië. Daar lig je dan, zachtjes wiegend in een luie stoel, geen wolkje aan de lucht en een hoofd zonder zorgen. Heel veel mooier wordt het leven niet. Viva Brasil!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.