Vlucht MH17

Als officieus wereldreiziger stap ik meermaals per jaar een vliegtuig in. Noem het naïef, maar tot deze week had ik meer vertrouwen in de goedheid van de mens dan in de techniek. Donderdag 17 juli werd mijn wereldbeeld – weer – een beetje somberder. De kans dat het vliegtuig van Malaysian Airlines vanwege een technisch mankement is verongelukt werd door alle deskundigen vrijwel meteen kleiner geacht dan de kans dat het is neergehaald door een van de strijdende partijen op de grens van Oekraïne en Rusland. Naarmate de avond vorderde en meer informatie over de omvang en achtergronden van de crash bekend werden, steeg mijn ontzetting. Het nieuws was niet te bevatten.

Hoe vaak heb ik zelf niet verwachtingsvol op Schiphol gestaan. Klaar voor een vakantie ergens ter wereld, maar met in mijn achterhoofd de wetenschap dat het mis kan gaan. Niet dat het me er me er ooit van heeft weerhouden in te stappen, maar ik ben me er van bewust dat het toestel kan crashen. Vorig jaar nog had ik een ticket voor een binnenlandse vlucht in Laos, een dag nadat een toestel van dezelfde luchtvaartmaatschappij in het zuiden van het land was verongelukt in noodweer. Statistisch gezien zat ik veilig. Wat is immers de kans dat binnen een week tijd een toestel van een maatschappij twee keer neerstort? Maar toch, het onheil kwam wel heel dichtbij.

De ramp met de MH17 was anders. Een burgervliegtuig is neergehaald. Bewust of per ongeluk, doet het antwoord er in deze fase toe? Bijna driehonderd mensen zijn omgekomen. Honderden, nee duizenden mensen hebben donderdagmiddag hun geliefde, ouders, kind, broer, zus, vriend of vriendin verloren. De inzittenden hadden geen schijn van kans. Ze werden ongewild slachtoffer van een strijd die niet de hunne was. De droomreis naar de zon, bleek de weg naar het einde.

(Deze tekst is zaterdag 19 juli als column verschenen in dagblad de Stentor)


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.