Salzburg, stad van toen en nu

Er is geen ontkomen aan. Salzburg en Mozart horen net zo bij elkaar als Nederland en kaas. In de historische binnenstad van de Oostenrijkse stad lacht ‘ s lands bekendste componist de bezoekers toe vanaf pleinen, gevels en vanuit vrijwel elke etalage. Voor veel Nederlanders is Salzburg echter de stad van de Sound of Music, de film over de muzikale familie Von Trapp. Ruim 50 jaar geleden werd de film, met een legendarische hoofdrol voor Julie Andrews als Fraulein Maria, in en rond Salzburg opgenomen. Tot op de dag van vandaag stappen jaarlijks duizenden toeristen in de voetsporen van de Von Trapps.

20140325_143722
Mozart en Salzburg zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Op de grens met Duitsland ligt Salzburg, ingeklemd tussen de uitlopers van de noordelijke Alpen. De ‘Altstadt’ staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Deze combinatie geeft de binnenstad van Salzburg een bijzonder fraaie uitstraling. De goed onderhouden historische panden zijn in een blik te vangen met de omringende bergtoppen. De Altstadt is uitstekend per voet te verkennen. Bij uitstek zelfs. De binnenstad is niet alleen compact met alle bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar, maar voor een groot deel ook nog eens autovrij.
De hooggelegen burcht Festung Hohensalzburg is een ware blikvanger. Vanaf elke willekeurige plek in de stad doemt de vesting op. Het is een van de trekpleisters van de stad, samen met het geboorte- en nabij gelegen woonhuis van Wolfgang Amadeus Mozart. Het is in Salzburg gemakkelijk om een stap terug in de tijd te doen, door de overvloedige aanwezigheid van historische panden die elk zeker een bezoek waard zijn. Tegelijkertijd zorgt de aanwezigheid van de universiteit voor een groot aantal jonge mensen in de stad, waardoor ze op geen enkel moment een uitgebluste indruk maakt. En stilstaan is er niet bij in Salzburg. Dankzij een meerjarig kunstproject staan op toonaangevende locaties in de stad levensgrote kunstwerken. Ook in de architectuur durft Salzburg oud met nieuw te combineren. Om de hoek van het historische kasteel Mirabell staat bijvoorbeeld de hypermoderne muziekfaculteit van de universiteit.
De fontein in de binnenstad figureerde in de Sound of Music, maar is nog altijd een favoriete ontmoetingsplek voor jong en oud.
De fontein in de binnenstad figureerde in de Sound of Music, maar is nog altijd een favoriete ontmoetingsplek voor jong en oud.

Een naam die meer recent onlosmakelijk verbonden is met Salzburg is Didi Mateschitz, de grondlegger van Redbull. Mateschitz drukt met Redbull zijn stempel op het sportleven in de stad,  maar is ook eigenaar van meerdere toonaangevende restaurants en een televisiezender. Nabij de luchthaven heeft hij Hangar 7 laten bouwen. Een fraai stukje moderne architectuur, met op de begane grond een expositieruimte voor de Redbull (race-) vloot en de hoger gelegen verdiepingen een loungecafé en een sterrenrestaurant, waar iedere maand een internationale gastchef de scepter zwaait.

Salzburg heeft misschien de reputatie een ‘stad van toen’ te zijn, maar staat ook middenin het hier en nu. Het is een ideale stad voor een stedentrip. Nieuwsgierig geworden? Nog even geduld. Later dit jaar verschijnt bij Odyssee Reisgidsen een stadsgids van mijn hand over Salzburg.

Een reactie op “Salzburg, stad van toen en nu

  1. Wat een leuk stuk! Ik ben nu zeker nieuwsgierig geworden, niet in de laatste plaats vanwege de moderne architectuur die genoemd wordt. Ik hoop dat de reisgids snel verschijnt, ben erg benieuwd naar deze voor mij onbekende stad.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.