Uitwaaien op het Duitse Wad

Dichter bij de Nederlandse kust dan het Duitse vasteland ligt Borkum. Het grootste en meest westelijk gelegen Waddeneiland van de Duitse deelstaat Ost-Friesland. Een prima plek om even een weekendje uit te waaien. En toch helemaal in vakantiestemming te komen. Al was het maar omdat iedereen er Duits spreekt.


Voor iedereen woonachtig buiten de provincie Groningen zal de rit naar Eemshaven meer tijd in beslag nemen dan de overtocht naar het eiland. Laatstgenoemde neemt namelijk nog geen uur in beslag. Eenmaal aangekomen staat het befaamde treintje al te wachten om de passagiers van de haven naar het dorp te brengen. Een rit van pakweg twintig minuten in een stokoud maar charmant treintje met locomotief. 20170514_143042Het is een meer dan aangename kennismaking met het eiland. Bovendien zijn de vertrek- en aankomsttijden van de trein en de veerboot uitstekend op elkaar afgestemd. Geen onnodige wachttijden of stress of je de boot wel haalt. Oh ja, een kaartje kopen voor de trein is niet nodig. De rit is inbegrepen bij het bootkaartje.
Borkum is het grootste Oostfriese Waddeneiland, maar is kleiner dan Schiermonnikoog. Wat het eiland misschien mist aan oppervlakte, maakt het meer dan goed aan sfeer en uitstraling. Het is geen feesteiland, geen Duitse versie van Ibiza, maar wie op zoek is naar eindeloze zandstranden, kilometers fietspad, flora en fauna te kust en te keur en een gezellig dorp kan zich op Borkum prima een paar dagen vermaken.

Het dorp is compact. Dat is ook niet gek met een inwoner of 5000. Toch is de horeca zowel in kwalitatieve als kwantitatieve zin prima vertegenwoordigd. De grootste concentratie cafe-restaurants is te vinden aan de Bismarckstrasse waar je steevast wordt begroet met het woord Moin. Zoiets als goeiedag, maar dan op zijn Borkums. Kies een willekeurig terras en geniet. Shopaholics kunnen ook prima uit de voeten in het overzichtelijke centrum. Er is een ruim aanbod aan winkels met voor elk wat wils, al is dat natuurlijk niet waar een bezoek aan een Waddeneiland om draait.

Het strand van Borkum is bijzonder kleurrijk. Dit eiland staat namelijk bekend om de ‘Strandkorbe’, kleurrijke strandkorven die overal op het strand te huur zijn. Ze bieden beschutting tegen wind en zon, zijn comfortabel en zorgen ook voor wat privacy. 20170514_114310
Is het niet echt weer om op het strand te vertoeven, dan bieden tal van etablissementen de mogelijkheid om op het overdekte terras het Strandkorbe-gevoel op te doen.
Dit kleurrijke tafereel alleen al maakt het Borkumer strand uiterst fotogeniek.

Maar het strand zelf mag er ook zijn. Het is een breed strand gelegen aan de Noordzee, waar zwemmers tegen de branding en hoge golven worden beschermd door een zandbank vlak voor het eiland. Niet alleen biedt die zandbank bescherming, het is ook een plek waar graag  zeehonden liggen. Ze zijn doorgaans met het blote oog waar te nemen. Tellingen gaan uit van ongeveer 200 zeehonden op Borkum. Wie ze van dichterbij wil zien, kan een zeehondentour boeken waarbij deelnemers met een boot naar de zandbank varen. Bij laagwater is de zandbank lopend te bereiken. Om de zeehonden tegen al te veel nieuwsgierigheid te beschermen is er wel een hek geplaatst.

De afwisseling van zee, strand, duin en bos maakt Borkum een fijn eiland om te wandelen of te fietsen. Maar ook bij slecht weer is er watervertier. Borkum staat van oudsher beWhatsApp Image 2017-05-14 at 18.30.21kend om haar gezonde klimaat en is een populair kuuroord. Het grootste wellnesscentrum Gezeitenland ligt vlakbij aan de promenade van het Noordstrand. Met 8000 vierkante meter aan sauna’s, stoombaden en waterattracties is de keuze reuze. Ook bijzonder: in de sauna met uitzicht op zee. Het kan op Borkum, waar vanaf eind maart tot eind oktober een strandsauna staat.

Zoals gezegd is Borkum geen feesteiland of een plek waar adrenalinejunkies gemakkelijk hun ‘fix’ kunnen krijgen: of het moet al het uitzicht vanaf de oude vuurtoren zijn.  20170513_113054Nee, de charme zit ’em meer in de ontspannen sfeer, het ons-kent-onsgevoel, de schone straten en stranden en vriendelijke mensen. Dit klinkt misschien als een aangeharkte plaats. Kan kloppen, dat is het ook, maar wel een die een bezoek meer dan waard is. Uitwaaien op een strand in het buitenland op nog geen uur varen van Nederland. Veel sneller kun je het vakantiegevoel niet krijgen. Toch?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.